Новости

Коньяк України матиме нову назву

13.09.2018
Коньяк України матиме нову назву

Українська корпорація по виноградарству і виноробству «Укрвинпром» розпочала роботу над створенням та введенням в обіг нової назви для «коньяку України». Вона буде використовуватися на позначення «коньяку України» після закінчення 10-річного перехідного періоду, передбаченого Угодою про асоціацію з ЄС, який спливає у 2025 році.

В цих починаннях підтримку на себе бере проект ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні».

Тож з 2025 року продукт «коньяк України» матиме нову назву і відповідні зміни будуть внесенні у нормативні документи. Така практика загальноприйнята у багатьох країнах, які використовують для позначення новостворені терміни «виньяк», «дивин», «арманьяк» тощо. Тобто, в Україні повинна з’явитися власна назва на позначення цього продукту. 

Володимир Кучеренко, генеральний директор Української корпорації по виноградарству і виноробству «Укрвинпром»:

«Яку б назву в майбутньому не мав би  «Коньяк України» як національний продукт, він повинен містити в собі вітчизняну сировину, як в усіх виноробних країнах світу,  в тому числі і в країнах Євросоюзу.  Зокрема, в Регламенті ЄС №491/2009 та відповідно до Угоди з ЄС, продукт України повинен бути українським не лише за назвою, а й за вмістом основної сировини, та зазначається, що для виробництва товарів, у назві яких є «географічне зазначення», не менше 85% винограду повинні походити виключно з цієї географічної зони».

Вітчизняні виробники коньячної продукції готові прийняти нову назву для продукту «коньяк України», але при цьому вважають, що український автентичний продукт має містити вітчизняну сировину, як це передбачається Правилами виробництва коньяку України, які будуть діяти з 1 січня 2019 року. Передбачається, що мінімальна частка вітчизняних коньячних спиртів при виготовленні ординарного коньяку України повинна складати 15% і щороку збільшуватиметься, доки не досягне позначки у 85%.

Даний крок призведе до підвищення якості напою, розвитку виноградарсько-виноробного сектору в регіонах, створення нових робочих місць і збільшення бюджетних відрахувань.

В Міністерстві аграрної політики та продовольства зазначають, що зараз триває робота над внесенням змін до ЗУ «Про виноград та виноградне вино», у якому зазначатиметься нова назва для продукту «коньяк України», яка використовуватиметься після закінчення перехідного періоду.

«Зберегти національний продукт зі 100% української сировини, яким можна буде пишатися та який буде конкурентоздатним на міжнародних ринках – це важливе завдання  не тільки для розвитку галузі, але і для іміджу країни загалом»,  зазначає Володимир Кучеренко.

Читайте еще:


Все новости