Безопасность и качество » Качество

Методологія управління якістю

21.11.2014

Якість продукції – це ціна довготривалого та впевненого існування на харчовому ринку в умовах жорсткої конкуренції. Кожен виробник бореться за свого споживача, створюючи унікальні продукти. Гарантувати якість та безпеку своєї продукції можливо лише при застосуванні комплексного підходу до виробничого процесу із залученням усіх підрозділів підприємств.



Маркування спеціальною позначкою багатьох продуктів свідчить про сертифікацію виробництва згідно систем ISO або HACCP. Це абсолютно відповідає вимогам по розширенню ринків збуту продукції, але також підштовхує до підняття рівня виробничої культури підприємства та постійного вдосконалення існуючих стандартів на підприємстві.
Одним із методів вдосконалення системи НАССР на підприємстві є система моніторингу Сlean Trace компанії 3М (США), яка включає прилад люмінометр, сваби (АТФ-тести), а також програмне забезпечення. Основне завдання даної системи полягає у контролі миття обладнання та санітарно-гігієнічного стану підприємства. Система контролю повинна забезпечувати основну вимогу: управляти якістю через систему моніторингу, аналізу, прийняття рішень. Доцільність використання з цією метою люмінометра компанії 3М полягає в отриманні результату в умовах реального часу через здійснення АТФ-аналізу.

Визначити проблемні місця
Моніторинг у системі НАССР визначають вимірюванням технологічного параметра в ККТ (контрольній критичній точці) і порівнянням отриманих даних із критичними межами. Система моніторингу за допомогою люмінометра 3М надає своєчасну і достовірну інформацію про вимірюваний параметр. Параметри аналізуються завдяки програмному забезпеченню, що супроводжує роботу люмінометра Clean Trace. Робота в програмі дозволяє визначати проблемні місця, передбачати накопичення мікрофлори, вести контроль ефективності миючих та дезинфікуючих засобів. На підприємствах молочної промисловості визначення ступенів АТФ-забруднення є доцільним для систем CIP-мийки, змивних рідин, робочих поверхонь, інвентарю, тари, рук персоналу. Люмінометри 3М™ Clean-Trace™ успішно використовують лідери ринку серед підприємств харчової промисловості більше 10 років.
Прилад визначає кількість АТФ (аденозинтрифосфорної кислоти) на поверхнях або в змивній воді. Кількість АТФ вказує на ступінь забруднення органічними залишками і мікроорганізмами. Накопичення органічних залишків провокує розвиток мікроорганізмів в лініях. Для проведення тестувань є два види свабів: АТФ-тест поверхні та АТФ-тест рідин. Люмінометр 3М™ Clean-Trace™ – портативний прилад, вагою 400 г, простий у користуванні. Результат АТФ-аналізу отримуємо миттєво, що дозволяє оперативно здійснювати необхідні заходи, додаткове миття чи дезинфекцію.
Якість дезинфекції залежить від чистоти обробленої поверхні. Чистіша поверхня підвищує якість дезінфекції, а також стає некомфортним середовищем для життєдіяльності санітарно-показових та патогенних мікроорганізмів.

Для кожної критичної межі
Існує кілька способів моніторингу граничних меж ККТ. Моніторинг може здійснюватися на неперервній (100%) основі або для окремих партій продукції. Перший спосіб дає динамічну картину виконання, другий – уявлення про весь продукт через моніторинг окремих зразків. Для кожної критичної межі має бути визначено п’ять ключових аспектів, які надають інформацію про об’єкт моніторингу: місце відбору, визначення критичних меж і прийняття запобіжних заходів, частота моніторингу, виконавці процесу моніторингу та аналізу отриманих даних.
Даний вид аналітичного збору інформації відповідає принципам НАССР, а також передбачає постійне удосконалення процесу виробництва згідно концепції, що передбачає ідентифікацію, оцінку та управління небезпечними факторами, які впливають на безпечність продукції. 

Полную версию читайте в журнале «Молочная индустрия №2 2014»